”Jag ska bli som Lisa!”

Publicerad av Nick Vero | december 23, 2016

I min dator existerar inga långa att göra-listor längre, för de tenderade bara att bli längre och längre. Så fort jag utfört en planerad händelse så skrev jag nämligen samtidigt upp tre nya, vilket fick det att kännas som att jag aldrig fick något gjort.

För att ta ett konkret exempel: mina träningslistor. Jag tillhör för övrigt de där människorna som inte direkt har fallenhet att bli bäst i världen på någon typ av sport. Men när jag väl bestämmer mig så snöar jag in totalt och lägger ner alltför många timmar på att bli … just det: bäst i världen. Ta mitt intresse för triathlon som dök upp när jag såg Lisa Nordén bli tvåa i OS 2012. Den absolut coolaste idrotts-prestationen jag sett. Det tog mig ungefär en sekund att bestämma mig: – Jag ska bli som Lisa!” Fast helst vinna då såklart.

Dagen därpå åkte jag till närmaste multisportaffär och blev årets bästa kund, sen åkte jag hem och skrev mitt första träningsupplägg som spände över tolv månader. Tre pass om dagen – kondition, teknik och styrka med tillhörande kostupplägg. Jag gjorde till och med 365 rutor som jag en efter en skulle kryssa i varje dag jag lyckades med planeringen. Upplägget sprack första cykelpasset då jag drack fyra liter sportdryck och fick galet ont i magen i en hel vecka efteråt. Men vad gjorde jag medan jag inte tränade … skrev på min lista såklart, gjorde den ännu mer detaljerad och med ännu flera punkter.

Förändringen kom i form av ett tips från en författarkollega:
– Vad behöver du göra lite av varje dag för att du ska gå och lägga dig nöjd?

I mitt fall kom jag fram till, att utan att ha gjort något alls av dessa fyra kategorier, så fick jag gå och lägga mig med dåligt samvete:
• Brytt mig om någon.
• Utfört någon hemmasyssla.
• Utövat någon fysisk aktivitet.
• Fått något oavslutat jobb gjort.

Nästan alltid får den här listan plats inuti mitt huvud, då den oftast ser ut ungefär så här:
– Ska bli kul att ringa brorsan och kolla vad han gör – Bädda rena lakan, grymt skönt – Några armhävningar orkar jag lätt – Börja skriva på kapitel åtta innan jag däckar i min väldoftande säng.

Nio dagar av tio går jag numera och lägger mig och har gjort extremt mycket mer än jag planerat för den dagen, bara för att det var så kul. Det ena leder till det andra, så att säga. Mina andra listor, de med flera hundra punkter som spänner över årtionden kallar jag numera för visioner – kul om de funkar i framtiden, men inget som slår att gå och lägga mig nöjd med mig själv.

/Nick Vero

Comments

Relaterade blogginlägg

Publicerad av Nick Vero | 01 juni 2018
Jag har alltid haft svårt för att ta emot komplimanger. Varför vet jag inte och kanske är det just därför jag kämpat hela mitt liv för…
Publicerad av Nick Vero | 05 maj 2017
Jag önskar jag var elva år och din bäste vän. Att det var vi som gick tillsammans hem efter skolan. Ja, jag önskar att jag inte…
Publicerad av Nick Vero | 28 mars 2017
Om jag inte berättar historien om Holly är den borta för alltid. Alla komiska och skrämmande händelser som fått mig att vilja ta ett djupt andetag och…